Jeg støtter Tooji nå som han omsider offentlig kommer ut av skapet, som samisk og homofil skjønner jeg hvor utrolig viktig det er for muslimske gutter og jenter at kjente profiler tør å stå frem. All cred til han for det! Men, måten han gjør det på syntes jeg svært lite om.

Se videoen!

Jeg er selv kristen og har min barnetro sterkt i behold, og syntes ikke sex har noe å gjøre i kirka – uansett legning. I to år nå har jeg jobbet aktivt for samiske homofile, hvor forskningsrapportene viser til de høyeste selvmordsratene, nettopp fordi kjønnsrollemønster og religion står såpass sterkt. Forståelig nok gjør det derfor prosessen med å komme ut og være seg selv mye, mye vanskeligere.

Når homofobe mennesker snakker om homofile er det med en gang relatert til sex, og hvor ekkelt det er. Når realiteten egentlig er at det bare er kjærlighet mellom to av samme kjønn, uavhengig av sex! Jeg jobber og står på i hvert intervju for likestilling, vi må bli likestilt med heterofile og det må bli en slutt på all sexfokuset rundt homofile, det er så mye mer enn bare sex, det er kjærlighet, samliv, familie, hverdager, oppturer, nedturer, det er et helt vanlig liv. Og for å bli tatt seriøst og få blitt likestilt tror jeg ikke veien er å kle seg halvnaken og ri en prest i en kirke. Det provoserer og setter denne kampen langt bakover i prossesen!

Fint at du endelig kommer ut av skapet Tooji, men skulle ønsket at du gjorde det på en annen måte. Jeg tror som sagt på Gud selv og jeg tror ikke Gud fordømmer noen for hvem dem er, men dette blir for gjennomsiktig og vulgært.

Tooji – hadde du turt å gjort dette i en moské?

tooji

34 KOMMENTARER

 1. «Som samisk og homofil skjønner jeg hvor utrolig viktig det er for muslimske gutter og jenter at kjente profiler tør å stå frem.»

  Han er IKKE muslim.

 2. Er helt enig med deg! Videoen bidrar bare til å øke fordommene og forsterke den homofile «stereotypen» som overhodet ikke stemmer med virkeligheten. Tror neppe han hadde gjort dette i en moské.

 3. Er ikke helt fan av homofile som skal ha fryktelig mye oppmerksomhet, eller de som oppfører seg som (en homofil venn av meg sa) skruller. Det har til tider blitt litt mye av blant annet deg på tv, Erlend Elias, men her treffer du spikeren midt på hodet. Kjenner at jeg fikk veldig mye mer respekt for deg nå. Lykke til videre i kampen din, og ikke la hendelser som dette gjøre kampen mindre verdt!

 4. Kunne ikke vært mer enig med deg! På mange måter handler det om respekt, og respektere hverandre på tross av ulike syn. Jeg personlig syntes det er vanskelig og uttale meg rundt tema, nettopp fordi folk fort kan bli fornærmet. Jeg mener at uavhengig av kjønn, så er det upassende og respektløst å utføre eller simulere en slik handling i en kirke.

  Jeg tror at for mange så kan dette oppleves som veldig ubehagelig, og jeg tror mange kan føle seg krenket. Jeg er kristen, og kjente meg pinlig berørt. For meg så er ikke kirken bare et lokal, det er et lokal jeg går til når jeg ønsker å fokusere på Gud i fellesskap med andre. Det er for meg, og mange andre en hellig plass.

  Hva har skjedd med å sette grenser for hva som er greit og ikke? Skal man tråkke på andres tær, for å få frem et budskap? Som i dette tilfelle mest sannsynligvis har backfired. Jeg forstår at han ønsker å få frem et poeng, men i dette tilfelle så tror jeg budskapet ikke har nådd frem, tvert imot så føler jeg som du sier » Det provoserer og setter denne kampen langt bakover i prossesen!»

 5. Hei Erlend Elias. Flott skrevet. Litt trist at de som roper høyest og flagger mest er de som får lage forestillingsbildene man lett kan lage seg om homofile. Jeg tror at slike uttrykk lager mer krøll for oss en aksept. Jeg lever et stille vanlig liv som er langt unna parader og karneval. Jeg føler av og til på det at jeg ikke er lesbisk nok, for andre, fordi jeg ikke vil være med på den sexfokuserte festkarusellen.
  Ha en fin dag Hilsen Marianne

 6. Spot on Erlend Elias. Dette ødelegger mere enn det hjelper saken for unge homofile. Det er så mye uvitenhet ang. homofili, og dette bare gir blod på tann til de tullingene som tror det bare handler om sex. Det handler jo om å dele oppturer og nedturer med den man elsker.

 7. «….skjønner jeg hvor utrolig viktig det er for muslimske gutter og jenter at kjente profiler tør å stå frem.»

  Tooji – hadde du turt å gjort dette i en moské?

  Tooji forteller i et intervju med VG forrige uke at da han var liten tok moren ham med i kirken, men at han hatet det. Han kunne ikke skjønne at en prest eller noen andre skulle kunne fortelle ham hvordan han skulle forholde seg til Gud. Faren var muslim og ba fem ganger om dagen.

  Har du tenkt at dette var personlig for han og at han ville gjennomføre dette et sted der hvor han kunne se tilbake på fortiden? Kanskje han ikke er muslim? Tenkt den tanken? Finnes mennesker fra flere religioner i samme land kjære deg.

  Han hadde nok gjort dette i en moské hvis han hadde vonde minner om en imam som skulle fortelle han hvordan han skulle forholde seg til gud som liten veldig ofte. Det er ikke viktigfor muslimske gutter og jenter at han står fram, det er viktig for alle personer med minioritetsbakgrunn, skill nasjonalitet og religion

 8. HAN ER IKKE MUSLIM! Syns du burde gjøre litt research før du skriver ned noe som helst. Hvor har du fått denne informasjonen fra? Neste gang burde du vite litt bedre om temaet du velger å skrive om.

  • Uansett muslim eller ikkje – dette er smakløst, og heilt unødvendig. Kva prøvar Tooji egentlig å bevise?? Har absolutt ingen fordommar mot homofile, men ærlig talt, Tooji, her gikk du litt vel langt. Er heilt einig i det du skrive her, Erlend Elias. Masse ærlige og kloke ord:) ‘All PR er ikke god PR’. Kunne ikkje sagt det bedre sjølv!

  • Nå var det vel ikke det som var poenget med teksten. Ikke heng deg opp i «smådetaljer», det er ikke hva som betyr noe i det store og hele.

 9. Full støtte!
  I motsetning til deg Erlend er jeg en hetrofil mann oppvokst I bibelbeltet nede på sørlandskysten. Ja helt der nede hvor bløde konsonanter, bølgeskvulp, bikinier og fordømmelse går hånd i hånd. Der hvor vakre blonde jenter i blomstrete sommer kjoler er de som møter deg med et smil i Markens en varm sommerdag. Er ikke bildet av dette stedet vakkert? Et vakkert sted på utsiden, forsøplet av kirken og dens moralske voktere i bakgården. Du skriver at Tooji ikke burde bringe sex inn i kirken… Kirken har vært sexens moralske vokter her til lands i mange mange hundre år. Kirken har krenket andre i hele dens levetid, ikke minst dem med andre sexuelle preferanser. Hva er galt med å bringe kampen inn i hjemmet til dem som krenker, dem som har blandet seg inn hva som skjer mellom 2 mennesker? Fordi det støter dem? Vel… Kanskje trenger de å bli støtt? Kanskje trenger de å se det de dømmer i sitt eget hjem? Kanskje de da ikke dømmer så lett? Men så feil kan man ta… Fra sine egne skal sviket komme!

  • Det er utrolig idiotisk å prøve å bli godtatt i kirken med å lage en sexvideo der. Ingen normale folk har sex i en kirke, moské eller andre religiøse hus. hverken hetero eller homofile. Dette er bare en måte å hevde seg selv på. Å være hetero eller homo er ett fett for meg så lenge man respekterer hverandre.

 10. For meg virker det ikke som at dette var spesielt gjennomtekt fra hans sin side. Jeg tenker at om han hadde vert en aktiv del av LHBT miljøet så hadde han vist bedre. Om han hadde BRYDD seg om homokampen, så burde han virkelig vist bedre enn dette!

 11. Du altså, får stadig mer respekt for deg!
  Hvis han vil hjelpe alle de unge menneskene som i dag sliter fordi de ikke tør komme ut fordi familie og miljøet rundt dem er homofobt og trangsynt, så er det her virkelig ikke måten å gjøre det på. Det gir jo bare den typen konservative og snevre mennesker vann på mølla, og er forsåvidt også ganske respektløst gjort overfor menigheten. Jeg er så enig med deg, livet har så innmari mye mer til det enn sex, uansett hvem man forelsker seg i, og vi kan være gode homofile forbilder bare ved å fremstå som hele, oppgegående – og tross alt, helt vanlige mennesker, og vise at man bare ikke er han som er homo eller hun der lesba. Skjerpings Tooji, fri puling i kjerka er tross alt ikke den viktigste kampsaken her.. Han hadde jo mye bra å komme med på intervjuet, det er så synd at han måtte pakke det inn på en så teit måte.

 12. For å være helt ærlig….

  Jeg fant det helt vilt at han lagde videoen i kirka, med en prest etc. Det er helt riv ruskende galt og kan ikke forsvares… Men hvorfor må vi dra inn islam, er det fordi moren hans er fra Iran? Hun har kjempet mot islam, og han er jo ikke muslim.. Han kjemper mot både kristendommen og islam (det som hevdes å være troen til foreldrene hans).. Poenget ditt fremstår ganske tvetydig når du ordlegger deg på den måten. La oss si det slik; videoen til Tooji er uakseptabel i kirken, moskeen, tempelet, synagogen og alle andre religiøse plasser hvor man avviser homofili! Hvorfor må vi sammenligne det med moskeen? Jeg synes hele poenget ditt drukner i det avsluttende spørsmålet ditt.. Nesten litt trist at du dro inn islam. Det sier egentlig mer om din evne til presis formulering, som dessverre synes å være litt svekket.

 13. hadde de nå bare vist denne presten og Toji ha sex på hjemmebane, hadde det nok fått frem det samme poenget, minus tråkkinga på tærne til kirka. Og ja, eg og vil vita: Hadde han turt å gjøre dette i ein moskè???

 14. Ser at mange påpeker at han ikke er muslim; hva så? Foreldrene hans er ikke kristne, og da blir det vel naturlig å spørre hvorfor han ikke prøver seg med et slikt stunt i en moské. Islam er religionen som gjør at homofili er kriminalisert i landet der den nære familien hans kommer fra, så hvis man oppriktig kjemper for homofiles rettigheter så burde man kanskje brukt en moské til innspillingen. I stedenfor tar han seg til rette i en kirke fordi han vet at det ikke får andre konsekvenser enn medieoppmerksomhet. Dette handler ikke om å kjempe for likestilling, da hadde han tatt sjansen på reaksjonene fra andre norsk-iranere og filmet i en moské.
  Jeg føler meg ikke på noen måte krenket av sex i kirka, men jeg tror rett og slett ikke på at stuntet hadde noe å gjøre med likestilling….

  • Du har åpenbart ikke gjort leksa de.

   Han er oppvokst i et kristent miljø. Det har han sagt i intervjuet med NRK og i flere andre artikler, dersom du ønsker å lese deg opp. Han anså seg selv som kristen, og dette var hans oppgjør med kristendommen. Hvorfor påpeker vi islam? Fordi moren hans er fra Iran? Skjønner du ikke hvor dumt det blir når oppgjøret hans IKKE er i med Iran i det hele tatt. Jeg har ikke NOE tilknytning til iran som nasjon, men det er så sinnsykt mange som uttaler seg uten tilstrekkelig kunnskap. Jeg er helt 110% i at det Tooji gjør er helt uforsvarlig på alle måter. Men hvorfor må vi krenke islam pga. hans handlinger? Er det ikke nok med at en religion blir skadelidende? La oss heller stå opp for kirken og den krenkelsen de opplever, istedenfor å dra ned islam i samme sorte hull.

   Tre viktige begreper:
   Gjensidig respekt, solidaritet og harmoni.

 15. Synes synd på homofile og forsåvidt andre som har slikt vanskelig forhold til Gud. Håper de forstår at Gud har ingen kommentar til homofoli. Alle får lov til å være seg selv. Håper Tooji nå kan få roet ned sitt vanskelige forhold til Gud. Gud respekterer han og er glad i ham som han er i alle mennesker. For Gud er vi alle like, alle er grågåser som lever i en stor flokk. Av og til kan en av oss skrike så høyt at Gud legger ekstra merke til oss. Det er jo spennende. Men ellers har han viktigere ting å tenke på enn noe som ikke har betydning for ham. Han er opptatt av at menneskeheten skal formere seg videre i generasjoner. Hvem som står for det kan jo vi som flokk bestemme selv. Kjære Tooji. Bare ikke i en Moské.

 16. Akkurat som hvordan bl.a. alle kvinnelige prester, alle ikkeheterofile, religiøse mennesker og Hadia Tajik ser på sin aktuelle gud, så synes jeg det er flott hvordan du ser på din gud. Verden trenger uten tvil flere religiøse mennesker som dere; religiøse mennesker som setter seg selv og sine egne meninger og verdier over deres egen gud. Måten dere knuser både troverdigheten og autoriteten til det selvpåståtte «Guds ord» (i hhv. Bibelen og Koranen) er imponerende, og det er takket være mennesker som dere at de abrahamske religionene forhåpentligvis innen et par hundre år vil følge i fotsporene til Tor, Odin, Zeus, Ra, Tiamat osv., og blir nedgradert til myter.

  At dere likevel anser dere selv som hhv. kristen eller muslim er naturligvis en gåte, ettersom dere bevisst går imot det som deres egen gud står for (som «bevist» i hhv. Bibelen eller Koranen). For om dere ikke tror på det som står i disse «hellige» skriftene, dersom dere bare velger ut det dere personlig liker og ignorerer resten (noe som jo 100% av alle troende gjør), så viser dere at dere ikke anser innholdet i disse bøkene som hellig.

  Erlend Elias, du sier at du har din barnetro «sterkt i behold» og at du «tror ikke Gud fordømmer noen for hvem dem er». Så da blir spørsmålene; Når du uten problemer kan gå bort ifra hva som står i Bibelen om homofili, hva er det som gjør at du finner andre ting i Bibelen troverdig? Når Bibelen i seg selv ikke lengre er troverdig i dine øyne, fra hvilke andre kilder henter du informasjon om Jesus/Gud? Kort sagt, hvordan kan du tro på Gud/Jesus når du ikke tror på Bibelen?

 17. Kirken har vel en lang vei å gå når det gjelder å respektere andre, tenker jeg… Det er verre ting som har og fortsatt foregår bak de dørene der… Desverre.

 18. Nei, det var et underholdende stunt av Tooji! Ikke bare kommer han ut av skapet, han peker nese til en trangsynt religion i samme slengen. To fluer i et nydelig, estetisk smekk!

 19. Sådan Erlend Elias! Jeg syns det er utrolig godt skrevet, godt reflektert.
  Du er en nydelig sjel, stå på 🙂

 20. Hi Erlend.æ syns du e en flott fyr.I mårrest når æ dro på jobb,så ramla den samme tanken mæ å.Hadde han villa gjort i en moske….æ tvile..

 21. Syntes det du sier i intervjuet er veldig fint og viktig. Det er veldig synd å se at sexen i videoen må ødelegge et fint budskap.

 22. Erlend Elias no kjenne æ at vi e på bølgelengde 😉 Det hær va et bra innlegg, æ digge dæ! ;*

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here